Zo word je verpleegkundige in 5 modules

Onze opleiding tot verpleegkundige telt 4 modules verspreid over 3 studiejaren. Instappen kan telkens in september of februari. Verpleegkunde is een opleiding die niet enkel op de schoolbanken wordt gevolgd, daarom wisselen lessen en stages elkaar reeds af vanaf de eerste module. Het praktijkgedeelte, oefeningen en stages nemen de helft van de ganse opleiding in.

Een module duurt een half jaar en enkel de laatste module duurt een jaar.

Afbeelding
2 studenten en lector tijdens een praktijkles in Verpleegschool Antwerpen.

Module 1: Initiatie in de verpleegkunde

In de eerste module worden theoretische inhouden van anatomie tot basiskennis verpleegkunde en vaardigheden van bedbad tot parameters aangeleerd. De eerste lessen BLS/EHBO en communicatie ontbreken niet. De stage wordt gedaan in het woonzorgcentrum. De module duurt 20 weken.

Module 2: Verpleegkundige basiszorg

In de tweede module wordt je kennis aangevuld met pathologie en medicatieleer. De vaardigheden worden uitgebreid naar inspuitingen en wondzorg. Je doet stage in het ziekenhuis. De module duurt 20 weken

Na module 2 voldoe je reeds aan de kwaliteitsvereisten om te werken als zorgkundige.

Module 3A: Oriëntatie algemene gezondheidszorg

Gedurende module 3A verdiep je in de verpleegkundige theorie en vaardigheden om als verpleegkundige te functioneren op een heelkundige of geneeskundige afdeling in een ziekenhuis. Je loopt stage op deze afdelingen van een ziekenhuis. Deze module duurt 20 weken.

Module 3 O/G: Oriëntatie ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg

Gedurende module 3OG worden de verpleegkundige inhouden en vaardigheden eigen aan geriatrie en psychiatrie aangeboden. De stages gaan door op de afdelingen acute geriatrie en psychiatrie. Deze module duurt 20 weken.

Na het doorlopen van de modules 3A en 3O/G heb je een goed beeld van de verschillende werkvelden en kan je op basis hiervan je richting kiezen voor module 4.

Module 4: Toegepaste verpleegkunde

Dit is een verdiepingsjaar. Je kan zelf keuzes maken in de verschillende verpleegkundige gebieden: algemene-, geriatrische-, psychiatrische- en eerstelijnsverpleegkunde. Stages worden binnen deze settingen aangeboden. Je doet stage in de thuisverpleging, op een leerwerkafdeling of een internationale stage. Deze module duurt 40 weken.

De lessen worden georganiseerd tussen 08u20 en 16u30. Tijdens de middag kunnen studenten technische vaardigheden inoefenen in het vaardigheidslabo.

Tijdens de stageweken presteert de student de uren van de stageafdeling, gemiddeld 38 uur per week. Vanaf de module 3 kan de student opteren om weekenduren te presteren. In de laatste module presteert de student ook nachtdiensten.

Inschrijven doe je steeds via het online inschrijvingssysteem. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om de inschrijving af te werken. Ondervind je problemen met het online inschrijven? Neem dan even contact op met de school.

  • Wil je de opleidingen starten op 1 september, dan kan je inschrijven vanaf 15 maart.
  • Wil je de opleidingen starten op 1 februari, dan kan je inschrijven vanaf 8 november.

Ontdek hier meer over de toelatingsvoorwaarden en vrijstellingen

In samenwerking met Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Afbeelding
Logo AP Hogeschool Antwerpen.